HUR HERO STARTADE

Jag heter Nahir Oyal, jag är född och uppvuxen i Södertälje. Jag har tidigare varit fotbollsproffs och även jobbat som elevcoach i skolan.

När jag tänker på min barndom så fanns det många situationer och händelser som egentligen var mobbning, som jag då inte förstod. Jag inser idag, att med mitt inflytande då skulle jag kunnat gjort skillnad. Men jag valde istället att titta på eller oftast titta bort. Jag inser idag att jag var en passiv mobbare.

Tänk om jag hade haft kunskapen och verktygen, så att jag själv blev den förebild som jag ville vara. Att kunna påverka min omgivning att förhindra mobbning och att andra barn mådde dåligt. 

Med dessa funderingar bestämde jag mig för att försöka att skillnad och att ge barn idag det jag själv inte fick när jag var liten. Att få kunskap om mobbning och kränkning och hur man kan agera vid olika situationer för att förhindra det. Att vara inkluderande istället för exkluderande. 

Med dessa tankar och ett möte med Johan Rolander, så hände det. Johan har ett stort hjärta och är en kreativ entreprenör och har erfarenhet att utveckla företag och att driva projekt. Vi båda delar  vår kärlek för Södertälje och framförallt i hur vi kan ge barn goda värdegrunder och kunskaper, för deras framtid och samhällets bästa. 

Efter 20 minuter in i vårt första möte bestämde vi oss, att tillsammans försöka förändra världen till det bättre. Fem minuter senare hade projektet fått ett namn: Hero Of The Talk. Namnet syftar till att skapa unga förebilder som gör skillnad genom att våga prata, agera och vägleda sina vänner till att vara goda och inkluderande mot alla. 

Vi använder roliga aktiviteter och idrott i åldern 10-13 år, att rekrytera barn att vilja utbildas i hur man skall stävja mobbning och utanförskap.

I juli 2018 genomförde vi vår första Hero Camp, då vi under fem heldagar hade idrott, utbildning och aktiviteter. Campen blev en stor succé och vi förstod att barnen förstod vikten av att vara en “Hero”. Feedbacken från föräldrarna, som satt och diskuterade civilkurage på middagen var enorm. Vi insåg snabbt att om vi kan få väldigt många barn att bli en ”Heroes”, kan vi förändra samhället. 

Förutom att barnen hade fantastiskt kul under Hero Camp, lärde vi barnen att vara förebilder, som agerar, hjälper, stöttar, respekterar, inkluderar och vägleder. Som sanna hjältar stoppar man katastrofen innan den inträffar. 

Med positiva hejarop och kloka råd från personer som var med och såg hur vi nådde barnen och skapade en snabb förändringen på deras beteenden, sökte vi stöd från Allmänna Arvsfonden. I april 2019 fick vi ett fantastisk besked. Arvsfonden vill att Hero utvecklas och blir en viktig aktör att motverka mobbning och utanförskap i Sverige. 

Vi arbetar nu med att utveckla koncept för skolor och kommuner.

Här är Johan & Nahir, då Nahir och Hero Of The Talk tagit emot priset #Täljekärlek, som röstats fram av Södertäljes invånare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *