HUR HERO STARTADE

Jag heter Nahir Oyal.

Jag är född och uppvuxen i Södertälje. Jag har varit fotbollsproffs i Djurgården, Syrianska och även utomlands. Är också Svensk mästare i footgolf och satsar på att nå världseliten och kommer företräda Sverige i VM i Japan.

Jag har också arbetat som elevcoach i skolan och det var här allt startade.

När jag tänker på min barndom så fanns det många situationer och händelser som egentligen var mobbning, som jag då inte förstod. Jag inser idag, att med mitt inflytande då skulle jag kunnat gjort skillnad. Men jag valde istället att titta på eller oftast titta bort. Jag har insett att jag var en passiv mobbare.

Tänk om jag hade haft verktygen och kunskapen, så att jag blev den förebild som egentligen ville vara. Att ha styrkan att kunna påverka min omgivning, att kunna förhindra mobbning och se till att alla barn mådde bra istället för att vissa mådde väldigt dåligt. 

Med dessa funderingar ville jag försöka göra skillnad och ge barn idag, det jag själv inte fick, när jag var liten. Att få kunskap om vad mobbning var och hur det fungerade och hur man kunde agera vid olika situationer för att förhindra det. Hur man kunde vara inkluderande, istället för exkluderande. Jag hade många tankar och ville lära barnen detta.

Efter många turer och möten fick jag ett tips om att jag borde träffa en person som heter Johan Rolander, som kanske tillsammans med mig kanske kunde förverkliga mina tankar. 20 minuter in i vårt första möte bestämde vi oss att tillsammans försöka förändra världen till det bättre. Fem minuter senare hade Johan givit projektet ett namn: Hero Of The Talk. Namnet syftar till att skapa unga förebilder som gör skillnad genom att våga prata, agera och vägleda sina vänner till att vara goda och inkluderande mot alla. tet blev startskottet för HERO. Johan är en banbrytande kreativ själ, med mycket kunskap som inte räds några utmaningar. En entreprenör som har erfarenhet att utveckla företag och att driva projekt. Dessutom delar vi en stor kärlek för Södertälje och vikten av att ge barn goda värderingar, värdegrunder och kunskaper. Mycket för barnens egna framtid, men också för Södertälje och samhällets bästa.

I juli 2018 genomförde vi vår första Hero Camp, då vi under fem heldagar hade idrott, utbildning och aktiviteter. Campen blev en stor succé och vi förstod att barnen förstod vikten av att vara en “Hero”. Feedbacken var enorm från de som föreläste under Campen, samt från föräldrarna till barnen, som berättade av att de satt och diskuterade betydelsen av civilkurage under middagen. Vi insåg snabbt att om vi kan få väldigt många barn att bli en ”Heroes”, kan vi förändra samhället. 

Förutom att barnen hade fantastiskt kul under Hero Camp, lärde vi barnen att vara förebilder, som agerar, hjälper, stöttar, respekterar, inkluderar och vägleder. Som sanna hjältar stoppar man katastrofen innan den inträffar. 

Vårt konceptet

Vi använder roliga aktiviteter och idrott för att rekrytera barn i åldern 10-13 år att vilja utbildas i hur man skall stävja mobbning och utanförskap.

Med positiva hejarop och kloka råd från personer som var med och stöttade oss insåg vi att vi nådde barnen och att vi snabbt med kunskap och vägledning, skapade skapa förändringen i barnens beteenden. Med detta i ryggen sökte vi stöd från Allmänna Arvsfonden hösten 2018. I april 2019 fick vi ett fantastisk besked. Arvsfonden vill att HERO utvecklas att bli en viktig aktör att motverka mobbning och utanförskap i Sverige. 

Vi arbetar nu med att utveckla koncept för skolor och kommuner som heter BE THE HERO. Detta skall lanseras under 2021.

Här är Johan & Nahir, då Nahir och Hero Of The Talk tagit emot priset #Täljekärlek, som röstats fram av Södertäljes invånare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.