DSCF1104

Så kan föreningslivet få ut mer av Allmänna arvsfonden

herologga_Rityta 1 kopia 9

Så kan föreningslivet få ut mer av Allmänna arvsfonden

Detta är ett debattinlägg. 
Hero of the talk har tilldelats stöd av Allmänna arvsfonden. Bakom föreningen står Johan Rolander och Nahir Oyal. Foto: Jennifer Berg Eidebo

Öppna bild i helskärmsläge

Med tanke på pandemin, ökande energipriser, inflation och ett oroligt världsläge är det inte konstigt att vi sett en tydlig nedgång i antalet projektansökningar från civilsamhället till Allmänna arvsfonden de senaste tre åren. Nu verkar det dock som att det har vänt, eftersom antalet ansökningar ökat det senaste halvåret.

För de flesta ideella verksamheter är tillgången till lokaler eller anläggningar en förutsättning. Från och med september i år kommer Arvsfonden att öka finansieringen av byggnationer från 70 till 80 procent av kostnaderna. Det gör att föreningars behov av annan kompletterande finansiering minskar, något som kan vara avgörande för en liten förening som överväger att bygga nytt eller bygga om. Dessutom höjs maxbeloppet från fem till sex miljoner kronor.

Arvsfondens nya och förmånligare regler införs av flera anledningar. För det första är lokaler och anläggningar av stor betydelse för våra målgrupper, för det andra har ideella föreningar drabbats hårt av pandemin och många är i behov av stöd och för det tredje finns det pengar i Allmänna arvsfonden. Pengarna ska inte samlas på hög, utan göra nytta för barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättningar.

Ny lagstiftning har gett Arvsfonden ökade möjligheter att finansiera även andra typer av utvecklingsprojekt än byggnationer. Numera ingår till exempel personer över 65 år som en av fondens målgrupper. Stödet kan handla om utveckling av verksamheter, metoder, arbetssätt, hjälpmedel med mera.

Arvsfonden finansierar projekt inom allt från livsavgörande teman som hedersvåld, suicid och habilitering till teman som musik, film och idrott. De nya kraven på projektansökningar gör att fler föreningar har möjlighet att få utvecklingsprojekt finansierade.

Samtidigt vet vi att det är stora skillnader mellan länen på hur mycket projektmedel som delas ut. Kronoberg var det län som under 2022 fick mest stöd ur Allmänna arvsfonden per invånare i länet, enligt Arvsfondens Projektbarometer. Stockholms län hamnade på nittonde plats bland landets 21 län. Under 2022 betalade fonden ut totalt 52 miljoner kronor till 31 projekt i Stockholms län – varav ett var Södertäljebaserade Hero of the talk som beviljades nästan 5,9 miljoner kronor.

De flesta arvsfondsprojekt är samarbeten mellan ideella organisationer och offentliga aktörer, inte minst kommuner. Jag hoppas att föreningar och offentliga aktörer ser möjligheterna med de nya reglerna för stöd från Arvsfonden.

Hans Andersson

enhetschef Arvsfondsavdelningen, Kammarkollegiet

BE THE HERO är ett värdegrundsprogram som gör det enkelt för skolan att utbilda sina elever i arbetet mot kränkningar, våld, mobbning och utanförskap. Via interaktiva filmer och övningar skapas ett gemensamt språk där eleverna får kunskap och verktyg att vara en del av lösningen.