28 oktober 2020 11:00
Lektioner om mobbning och hur man är en bra kompis varvas med olika aktiviteter på Hero camp i Wasaskolan.
– De får lära sig olika verktyg med empati, sympati och förståelse, säger initiativtagaren Nahir Oyal.

Öppna bild i helskärmsläge Bild: Karolina Önnebro
LT har tidigare berättat om fotbollsspelaren Nahir Oyal som vill göra skillnad i fotbollsvärlden och stoppa mobbning med konceptet ”Hero of the talk”. För tredje året i rad genomförs Hero camp, ett koncept där barn i årskurs 4–6 träffas för att lära sig om mobbning samt fysisk aktivitet.
– Vi har märkt stor skillnad och känner att det ger resultat, så vi vill sprida det här i Södertälje och Sverige, säger Nahir Oyal som möter upp LT:s utsända.
Sedan går vi in i ett klassrum där ungdomarna tittar på en film om mobbning, tyst och koncentrerade. När filmen är slut delas de in i grupper för att diskutera det de just sett.

Öppna bild i helskärmsläge Bild: Karolina Önnebro
Ayla från Wasaskolan, Mathilda från Kringlaskolan, Odelia från Vittraskolan, Cynthia från Soldalaskolan och Leonard från Mariaskolan svarar snabbt på första frågan från ledarna innan de svarar på LT:s frågor.
– Det här är jättebra! Vi lär oss om vänskap, säger Ayla.
– Och hur man tar åt sig av elaka saker, tillägger Cynthia.
– Vi får göra olika aktiviteter, börjar Leonard.
– Vi gjorde ett experiment med en tandkrämstub där vi först tryckte ut allt innehåll och sedan försökte få tillbaka det, men det gick inte… fortsätter Odelia.
– …och det symboliserar hur svårt det är för den som är mobbad, att man inte kan ta tillbaka alla hårda ord och känslor, fortsätter Mathilda.

Öppna bild i helskärmsläge Bild: Karolina Önnebro
Assyriska FF:s herrlagsspelare Christian Aphrem, 18, är en av ledarna och har varit med flera gånger.
– Det är roligt att vara en förebild, barnen har kul och man själv har också kul. Man märker att de är mer koncentrerade på lektionerna för att mer leka under aktiviteterna, säger han.
På grund av coronapandemin är antalet deltagare mer begränsat än vanligt, med 42 barn och sex ledare. Men aktiviteterna är ändå många, utöver fotboll och pingis som LT ser under besöket har barnen bland annat ägnat sig åt volleyboll, fotbollstennis, streetdance, tv-spel, badminton och brottats i stora sumodräkter.
– Det är jättekul att så många barn gått kurser med oss förut och vill komma tillbaka, vi har ju en utbildning i tre steg så de fortsätter utvecklas, säger Nahir Oyal.

Öppna bild i helskärmsläge Bild: Karolina Önnebro
När lektionen avslutas är det dags för aktiviteter, några spelar tennis medan andra går till idrottshallen för att spela fotboll. Där delar Charbel Ceylan, tidigare Assyriska- och Syrianskaspelare, in dem i tre lag.
– Vi spelar matcher som är en och en halv minut, sedan byter vi lag. Kom ihåg att det är en lagsport och alla ska vara aktiva och får vara med, säger han.
Sedan är matchen igång.
– Det här är jätteroligt, både lektionerna och aktiviteterna, säger Ertin från Rosenborgskolan som efter lite betänketid tycker att experimenten varit det bästa hittills, innan det är dags att gå in på plan och byta lag igen.

Öppna bild i helskärmsläge Bild: Karolina Önnebro

Öppna bild i helskärmsläge Bild: Karolina Önnebro

Öppna bild i helskärmsläge Bild: Karolina Önnebro