Vittra Östertälje drabbades i våras av en svår kris när två elever mördades.
Nu kraftsamlar skolan.
– Det är viktigt att skapa en framtidstro, säger rektorn Katarina Montelius.
Bland annat har skogen på skolgården fått en hinderbana och vindskydd. Dessutom har det byggts en klätterställning, en ny scen, ett pingisbord – och nu kan eleverna spela både fotboll och basket samtidigt utan att de stör varandra.
– Ett stort fokus i skolans arbete är just både fysisk och mental hälsa men även trygghet. Det är viktigt att belysa det som fungerar bra i skolorna, att alla vi som arbetar i skolorna är betydelsefulla för våra barn och ungdomar samt att skapa framtidstro, säger Katarina Montenius.
Efter det tragiska mordet på syskonparet som var elever på Vittra Östertälje fick skolan arbeta intensivt med krishantering och kommunikation till både elever, personal, föräldrar och inte minst media.
Sen dess har begravningen ägt rum och likaså har skolavslutningen passerat och mamman till de avlidna barnen har hämtat barnens saker från skolan.
– Det känns viktigt att visa att vi finns här för henne om hon vill ha kontakt. Och det kändes viktigt att få lämna tillbaka barnens saker för att få ett fint avslut på allt.

Öppna bild i helskärmsläge Bild: Natalie Silfverberg
Katarina Montenius återkommer till att skolan ska vara en plats som ska ge trygghet åt barnen.
– Det är en skyddsfaktor som rustar dem och om barnen trivs i skolan är det enklare att lyckas med studierna vilket i sin tur ger dem bättre förutsättningar i livet. Vi vet att behörighet att komma in på gymnasiet eller att lyckas i skolan är en av de faktorer som är mest avgörande för ungdomar idag. Därför satsar vi.
Sen tidigare har skolan haft bonustimmar där eleverna kunnat komma för att få stöd med sina studier. Men efter sommaren kommer man att fokusera ännu mer på kärnämnen och göra dessa tillfällen mer lik traditionell undervisning.

Öppna bild i helskärmsläge Bild: Natalie Silfverberg
För de yngre klasserna kommer det att fokuseras extra på läsning och skrivande.
– Vi har märkt att de yngre har stora utmaningar med just språket. Under pandemin gick de på förskolan men kanske utan att gå till förskolan, vilket har påverkat deras språkutveckling negativt.
Till hösten kommer skolan även att i samarbete med Skol IF arrangera fotbollsträningar flera gånger i veckan framför allt för klass 3-5.
– Det är just i den mellanåldern som många barn slutar med idrott eller att föreningar blir mer prestationsfokuserade och barn sållas bort. Vi vill förhindra det och kanske lyckas locka någon som inte tidigare varit aktiv att prova och eventuellt komma i kontakt med föreningslivet.

Bild: Natalie Silfverberg
Förutom fotbollsträningar kommer även skolan att inleda projektet Hero of the talk, där eleverna kommer att få lära sig hur man kan bryta negativa beteendemönster och hjälpa kompisar som inte mår så bra.
Katarina Montenius beskriver de olika satsningarna med stort engagemang.
– Vi gör detta som skola men vi är en del av ett samhälle. Skolan är generellt viktig precis som vår samverkan med socialtjänsten, polisen, fritidsfältare och föreningslivet. Det finns så många positiva krafter i samhället som vi behöver belysa mer och jag tror vi alla kan göra mer och framför allt lyckas bättre om vi samverkar och samarbetar ännu mer.