HERO_MARIO_ONLINE.00_03_15_00.Still001

”Det ska ge en tankeställare till barnen”

herologga_Rityta 1 kopia 9

28 februari 2024 18:00

Under sportlovsveckan spelar ungdomar från Södertälje in kortfilmer om mobbning. De kommer att visas för högstadieelever över hela landet.

Bakom produktionen ligger föreningen Hero of the talk, med Nahir Oyal och Johan Rolander i spetsen.

Närmare 50 ungdomar från olika håll i kommunen har samlats på Täljegymnasiet för att spela in kortfilmer om mobbning. Filmerna kommer att användas i utbildningssyfte på högstadier runt om i landet.

Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Christian Youhana

Flera tagningar av samma scen görs, men det verkar inte bekymra Södertäljebon Matilda Malkoun, 15, eller de andra ungdomarna i klassrummet på Täljegymnasiet. Stämningen är glad och Matilda, som spelar huvudkaraktären, har memorerat sina repliker. Självsäkert introducerar hon tittaren till sin bästa vän i klassen – och den populära killen som också råkar vara klassens mobbare.

– Jag har skådespelat och spelat teater sen jag var typ sex år så jag är van att vara framför kameran, säger hon.

Södertäljebon Matilda Malkoun (i mitten på bilden) är rutinerad och levererar självsäkert sina repliker.

Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Christian Youhana

Bakom filminspelningen ligger Hero of the talk, som grundades av Nahir Oyal och Johan Rolander i Södertälje 2018 och arbetar mot mobbning i skolan.

 

Föreningen har genom åren fått finansiellt stöd från främst Allmänna arvsfonden och expanderat till många skolor i landet. Nyligen anslöt Södertäljebördiga Lotta Halvardsson Ekdahl, expert inom psykisk hälsa, till föreningen för att stärka vuxna i deras bemötande av barn som utsätts för mobbning.

Kortfilmerna som nu spelas in kommer att användas som utbildningsmaterial på högstadier runt om i landet. Omkring 40–50 ungdomar i åldrarna 14–18 är med som skådespelare eller statister.

– Filmerna ska hjälpa till att förstå mobbningens olika roller och typer och dess konsekvenser, säger Johan Rolander.

Johan Rolander och Nahir Oyal grundade Hero of the talk 2018. På bilden syns även Lotta Halvardsson Ekdahl, expert inom psykisk hälsa och ny i deras team, samt projektledaren Emma Tännström.

Öppna bild i helskärmsläge

18-åriga Södertäljebon Ielari Mokhles spelar den populära killen i klassen som kommer försent till lektionen, kastar ett ihopknölat papper på sin klasskompis och får klassen att skratta. Senare i filmen kommer han att få höra sina klasskompisars faktiska tankar om honom, nämligen att de egentligen inte tycker om hans beteende.

– Det här ska ge en tankeställare till barn, förklarar Nahir Oyal och berättar att skolklasser som ser kortfilmerna kommer att få göra övningar efteråt och diskutera dem.

Ielari Mokhles, 18 år och till vardags elev på Täljegymnasiet, spelar den populära killen i klassen som mobbar andra. Intrigerna i klassrummet berättas utifrån en klasskompis perspektiv, som spelas av Matilda Malkoun, 15 år och elev på Rosenborgskolan.

Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Christian Youhana

Ielari Mokhles var nyligen med i ”Mitt Verona” av Livet bitch scenkonst och El Sistema och Matilda Malkoun har gjort flera av Hero of the talks tidigare kortfilmer.

– Det är kul att få vara med och förmedla det viktiga budskapet om att stoppa mobbningen och visa hur mobbning kan gå till, säger Matilda.

– Det är ett bra budskap, det finns mycket mobbning som pågår i grundskolorna, säger Ielari.

William Barjakob, 15 år och elev på Innovitaskolan Södertälje, är med som statist. Han och de andra ungdomarna som medverkar får en ersättning på 500 kronor per dag.

Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Christian Youhana

BE THE HERO är ett värdegrundsprogram som gör det enkelt för skolan att utbilda sina elever i arbetet mot kränkningar, våld, mobbning och utanförskap. Via interaktiva filmer och övningar skapas ett gemensamt språk där eleverna får kunskap och verktyg att vara en del av lösningen.