1. Dela in grupperna – Se till att varje grupp har en dator eller läsplatta, en uppsättning HERO kort 1-11 samt ett TEATER KORT(finns att skriva ut som PDF). Olika färger till varje grupp.
2. Skanna koden – När grupperna skannar QR-koden som finns på teater kortet och skriver in sitt lösenord (som står på kortets fram eller baksida) kommer deras uppdrag att visas.
3. Övningstid – Grupperna har 20 minuter på sig att öva sitt uppdrag. Detta kan göras i korridoren eller ett annat klassrum.
4. Förbered teaterområdet – Skapa en fri yta eller scen längst fram i klassrummet för teaterföreställningarna.
5. Skriv upp lagnamnen – Skriv upp färgerna på teaterkorten (som motsvarar lagens namn) på tavlan för att hålla koll på poäng (valfritt).
6. Möblera klassrummet – Se till att grupperna kan sitta ihop och samtidigt ha möjlighet att se teaterföreställningarna från sina platser.
7. Spela upp teaterföreställningarna – Varje grupp får nu spela upp sin teater.
8. Starta teatern – När du säger ”3, 2, 1” skriker eleverna ”Action”, och då börjar den första gruppen sin föreställning.
9. Applåder och stå kvar – När gruppen spelat klart får de applåder, men de ska stå kvar på scenen.
10. Gissa korten – De andra grupperna får nu några minuter på sig att lista ut vilka kort den uppträdande gruppen har använt.
11. Rösta på korten – De grupper som röstar lägger sina valda kort i en hög som samlas av domaren.
12. Avslöja korten – Den uppträdande gruppen presenterar nu vilka kort de har använt. Grupperna får poäng om de har rätt, och sedan får de tillbaka sina kort.
Poängsystemet är helt valfritt!
Skulle en grupp tycka: ”Men de var inte åskådare dem skrattade ju då är dem passiva mobbare”. Då skall det laget få poäng för att dem varit uppmärksamma.
Tänk på att inte alla barn känner sig bekväma med att spela den som blir utsatt för mobbning. För att minska obehaget kan man istället använda ett föremål, som en stol eller något annat föremål, för att representera den utsatta personen.
Se till att gå runt och kika att grupperna kommit igång.