1. Regler:
Som lärare, inled med att förklara för eleverna att ni tillsammans ska skapa ett antal regler för att säkerställa en trygg och respektfull klassrumsmiljö. Ge dem tid att diskutera i mindre grupper om vad som känns viktigt för dem. Föreslå några frågor som kan vägleda deras diskussioner, exempelvis:
Vad gör vi om vi ser eller hör någon bli kränkt?
Vad gör vi om någon känns ensam?
Efter gruppdiskussionerna samlas hela klassen och gemensamt beslutar ni om de regler som ska vara med i kontraktet.
2. Redovisning och beslut:
Be varje grupp att redovisa sina tankar och diskussioner för klassen. Efter det, som klass, bestämmer ni vilka regler som ska ingå i kontraktet. Det är viktigt att alla får möjlighet att säga vad de tycker och att beslutet är demokratiskt.
3. Kollage:
När reglerna är beslutade, skriv ner dem tydligt på ett stort papper (A3-format). Om möjligt, kan du skapa ett kollage med bilder eller dekorationer som representerar varje regel. Detta gör reglerna mer visuella och påminner eleverna om deras ansvar i klassrummet.
4. Signering:
När ni är överens om reglerna, gå vidare till signeringsmomentet. Be eleverna och de vuxna att rita av sina händer på ett papper, dekorera sina händer, skriva sitt namn och placera handen runt kontraktet. Ett alternativ är att alla kan skriva under med sitt tumavtryck. Detta blir en symbolisk åtagelse för att följa de gemensamma reglerna.
Kom ihåg att informera och engagera vårdnadshavarna genom att delge dem kontraktet, så att de också känner sig delaktiga och kan stötta eleverna i att hålla sig till reglerna.
5. Upphängning:
Sätt upp kontraktet på en synlig plats i klassrummet. Det ska fungera som ett levande dokument som påminner eleverna om de gemensamma reglerna och skapar en visuell representation av deras åtagande. Kontraktet kan bli ett bra verktyg för att starta samtal och reflektioner kring klassens gemensamma ansvar under året.
6. Utvärdering:
Planera in tid för att utvärdera kontraktet vid flera tillfällen under året. Diskutera om reglerna fortfarande känns aktuella och om det finns behov av att justera dem för att möta klassens utveckling. Uppmuntra eleverna att vara delaktiga i denna utvärdering och se till att kontraktet förblir en levande del av klassens arbete med att skapa en trygg och respektfull miljö.
Övriga tips:
Håll en öppen och inkluderande atmosfär under hela processen så att alla elever känner sig hörda och delaktiga.
Tänk på att kontraktet inte bara ska vara en engångshändelse utan en löpande process som ständigt kan utvecklas.
Använd kontraktet som ett samtalsunderlag, eller när det behövs påminnelser om gemensamma värderingar.
Genom att genomföra detta arbete hjälper du eleverna att känna ett gemensamt ansvar för sitt eget och andras välmående i klassrummet.
Skapa en rutin som passar er för utvärdering av kontraktet. Viktigt att det hålls levande.
En tips är att eleverna får med sig en kopia av kontraktet hem och vårdnadshavarna får signera att de tagit del av materialet och åtar sig att bidra med att det följs.